Közérdekű közlemények, hírekHírforrásMunkálatok térképenJó tudniSajtószobaPályázatokLakossági ügyfeleknekKözületi ügyfeleknek

A pécsi szennyvíztisztító telep is részt vesz a koronavírus kutatásban

 

Társaságunk a Pannon Egyetemtől kapott felkérést arra, hogy szennyvízmintákkal segítse a Covid-19 megbetegedést okozó vírus megjelenésének, terjedésének vizsgálatát.

A Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportja, a Pannon Egyetem (Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ és Környezetmérnöki Intézet) és a Mol együttműködésében öt hónapon át kilenc város szennyvizének változását fogják figyelni az első fázisban. Ehhez júniustól kéthetente szolgáltatunk mintát a nyers szennyvízből, amit a pécsi kutatók virológiai elemzéseknek vetnek alá.
A kutatás célja, hogy kidolgozzanak egy rendszert, amivel előre lehet jelezni a fertőzés visszatérését, a járvány terjedését. Mivel több tízezer háztartás használt vize kerül a szennyvíztelepre, a szennyvízben található nyomok segítségével a hagyományos tesztelésnél nagyobb mintán észlelhetik, ha újra megjelenik a vírus egy közösségben. (Így még a tömeges fertőzések előtt meg lehet hozni a szükséges lépéseket, például a kijárási korlátozás elrendelését.)
Az Egészségügyi Világszervezet szerint továbbra is magas a fertőzés kockázata, ezért fontos, hogy folyamatosan monitorozzák a lakosságot, és figyeljék, hogy felgyorsul-e a vírus terjedése.
Pécsen kívül a vizsgálatok Ajkán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Szegeden és Veszprémben folynak majd.

A publikálás időpontja: 2020. május 21.Pótoljuk az elmaradt leolvasásokat és mérőcseréket

Júniustól újraindult a leolvasás, október végéig minden olyan ingatlant felkeresnek szakembereink, ahol a járvány miatt március és június közt elmaradt az éves mérőállás-rögzítés.

Bővebben

Kedden vízzavarosodás várható a Belvárosban

Tájékoztatjuk tisztelet ügyfeleinket, hogy a Goldmark Károly utca 1., a Perczel Miklós utca 18. és a Munkácsy Mihály utca 4. szám előtti tűzcsapokon tervezett oltóvíz hozammérések miatt 2020. július 28-án és 29-én vízzavarosodás és nyomásesés fordulhat elő az Esze Tamás utca - Janus Pannonius utca - Mária utca - Bástya utca - Ágoston tér - Alsóhavi utca - Lánc utca - Rákóczi út - Kórház tér - Klimó György utca által határolt területen.

Bővebben

Helyükön a permetkapuk

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. hétfőn a Belvárosban, Uránvárosban és Kertvárosban is beüzemelte a köztéri párakapukat, amelyek a kánikulai napokon biztos pontként, a vízhálózatra telepítve nyújtanak felüdülést az arra járóknak.

Bővebben

Alkalmi szökőkút a Szilva utca sarkán

Méretes, öt-hat méter magas vízoszlop tört fel 11 óra után Pécsen a Szilva utca sarkán, ahol egy autó letarolt egy tűzcsapot.

Bővebben

Változások az online számla adatszolgáltatás kapcsán

2020. július 1-től adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé minden belföldi adóalany felé kiállított számláról.

Bővebben

Teljes méret

Interaktív térképünkön a közterületen végzett munkálatokról tájékozódhat.
A térképet folyamatosan aktualizáljuk.

  

OLDALTÉRKÉP  |   IMPRESSZUM  |   KÖZÉRDEKŰ ADATOK  |   ADATVÉDELEM  |   JOGI NYILATKOZAT