Közérdekű közlemények, hírekHírforrásMunkálatok térképenJó tudniSajtószobaPályázatokLakossági ügyfeleknekKözületi ügyfeleknek

A pécsi szennyvíztisztító telep is részt vesz a koronavírus kutatásban

 

Társaságunk a Pannon Egyetemtől kapott felkérést arra, hogy szennyvízmintákkal segítse a Covid-19 megbetegedést okozó vírus megjelenésének, terjedésének vizsgálatát.

A Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportja, a Pannon Egyetem (Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ és Környezetmérnöki Intézet) és a Mol együttműködésében öt hónapon át kilenc város szennyvizének változását fogják figyelni az első fázisban. Ehhez júniustól kéthetente szolgáltatunk mintát a nyers szennyvízből, amit a pécsi kutatók virológiai elemzéseknek vetnek alá.
A kutatás célja, hogy kidolgozzanak egy rendszert, amivel előre lehet jelezni a fertőzés visszatérését, a járvány terjedését. Mivel több tízezer háztartás használt vize kerül a szennyvíztelepre, a szennyvízben található nyomok segítségével a hagyományos tesztelésnél nagyobb mintán észlelhetik, ha újra megjelenik a vírus egy közösségben. (Így még a tömeges fertőzések előtt meg lehet hozni a szükséges lépéseket, például a kijárási korlátozás elrendelését.)
Az Egészségügyi Világszervezet szerint továbbra is magas a fertőzés kockázata, ezért fontos, hogy folyamatosan monitorozzák a lakosságot, és figyeljék, hogy felgyorsul-e a vírus terjedése.
Pécsen kívül a vizsgálatok Ajkán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Szegeden és Veszprémben folynak majd.

A publikálás időpontja: 2020. május 21.



Bicsérdi, zóki, aranyosgadányi lakosok, figyelem! - Frissítve

FRISSÍTÉS: A szolgálatás a kora délutáni órkban mindenhol maradéktalanul helyreállt. Köszönjük a türelmet!

Bővebben

Vízzavarosodás várható Kovácsteleptől a Belvárosig

Tájékoztatjuk tisztelet ügyfeleinket, hogy a Kovácstelepi sportpályán és a Megyeri út 66. szám előtti tűzcsapokon tervezett oltóvíz hozammérések miatt 2020. szeptember 24-én és 25-én vízzavarosodás és nyomásesés fordulhat elő a Kovácstelep - Tiborc utca - Ifjúság útja - Alkotmány utca - Kodály Zoltán u - Szentágothai János sétány - Majorossy Imre utca - Felsőmalom utca - Légszeszgyár utca - Verseny utca - Megyeri út által határolt területen.

Bővebben

Maszk nélkül nincs ügyintézés hétfőtől

Az újranyitás óta eddig is maszkban lehetett ügyet intézni Búza téri ügyfélszolgálati irodánkban, mostantól azonban nem kiváltható az arc elé helyezett kendővel vagy sállal: az országos előírásnak megfelelően szeptember 21-től az ügyféltérbe kizárólag az orrot és szájat egyaránt eltakaró védőmaszkban lehet belépni.

Bővebben

Egy napos lezárás a Donátusi úton

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy ivóvíz- és szennyvízbekötés kialakítási munkálat miatt 2020. szeptember 21-én változik a forgalmi rend a Donátusi úton.

Bővebben

Telefonos ügyfélszolgálat zárvatartás

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy szeptember 18-án és október 2-án (pénteken) rendszerkarbantartás miatt telefonos ügyfélfogadásunk szünetel, Búza téri ügyfélszolgálati irodánkban 8 órától délután 14 óráig bővített létszámmal fogadjuk ügyfeleinket.

Bővebben

Teljes méret

Interaktív térképünkön a közterületen végzett munkálatokról tájékozódhat.
A térképet folyamatosan aktualizáljuk.

  

OLDALTÉRKÉP  |   IMPRESSZUM  |   KÖZÉRDEKŰ ADATOK  |   ADATVÉDELEM  |   JOGI NYILATKOZAT