Szennyvíztisztító telep fejlesztéseKözérdekű közlemények, hírekHírforrásMunkálatok térképenJó tudniSajtószobaPályázatokLakossági ügyfeleknek

A víz világnapján kelt életre a pécsi csatornaszörny

 

Veszedelmes fenevaddal bővült március 22-én a Pécsi Állatkert gyűjteménye: a világszerte honos szennyeződésfélék családjába tartozó közönséges csatornaszörnyek egy példánya érkezett a Mecsek lábához. A formabontó installációt a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. társadalmi szemléletformáló kampánya keretében helyezte el a Zoo-ban, nem megszokott módon irányítva a figyelmet a szennyvízszolgáltatás felelős igénybevételére.

Pecsi_csatornaszorny_03.jpg

A csatornaszörny figurája valós előzményeken alapul: 2018 nyarán óriási, egy tonnás csatornahulladék tömítette el a pécsi szennyvíztisztító telep fogadóaknáját, súlyos üzemzavarral fenyegetve. A szakemberek másfél napig küzdöttek az összetömörült dugóval a nehezen hozzáférhető helyen, végül szigonyokkal és daruval emelték ki a szörnyet a rendszerből.

A nem megfelelő csatornahasználat következményei napi szinten jelentkeznek Pécsen és környékén: 2021-ben több mint 500 dugulást, csatornahibát hárítottak el a TETTYE FORRÁSHÁZ szakemberei (a megelőzésként végzett 86 ezer méternyi szennyvízvezeték tisztításán és a csaknem 2000 ütemezett karbantartáson felül.)

Honnan ered a csatornaszörny? 

A fogyasztói szokások átalakulásával az elmúlt években megváltozott a szennyvíz összetétele. A legnagyobb gondot a konyhai zsiradék mellett a nedves törlőkendők jelentik, amelyeket – a „lebomló" feliratot olvasva a csomagoláson – sokan a vécébe dobnak használat után. A törlők azonban nem töltenek a lebomláshoz szükséges hosszú hónapokat a hálózatban; a zsíros szennyeződéseket magukba szívva, gombócba állva olyan csomópontokhoz sodródnak, ahol könnyen eltömődést okoznak.

Pecsi_csatornaszorny_05.jpg

A csatornaszörnyek (lásd még: zsírhegyek, zsírkígyók) a nagyvárosi szennyvízhálózatok mélyén tanyázó, eseteként onnan előtörő teremtmények, amelyek a helytelen etetés következtében nagyra nőhetnek és veszélyessé válhatnak. Hajlamosak a hízásra, és nagy étvággyal habzsolnak minden, nem a csatornába való, mégis odakerülő tárgyat, anyagot. Kedvenc táplálékaik közé tartoznak a vécén lehúzott nedves törlőkendők, vattapamacsok, fültisztító pálcikák, higiéniai termékek, nem beszélve a lefolyóba öntött konyhai zsiradékról. Masszájukban emellett rendre található borotva, fésű, fogkefe, kiskanál, a vécéhasználat közben a nadrágzsebből kiesett pénzérme, kulcs, plasztikkártya, sőt mobiltelefon is.

Egy, a helytelen csatornahasználattal túltáplált, felhizlalt szörnyeteg komoly fennakadást okoz a városi szennyvízhálózat vezetékeiben, műtárgyaiban. Az első nagy zsírhegy Londonban tűnt fel 2013-ban, a károk helyreállítása több mint egy hónapig tartott. 2017-ben gigászi, 130 tonnás, 250 méter hosszú zsírhegyet is felfedeztek a brit fővárosban.

Kócoska? Zsírgodzilla? Nevezzük nevén a szörnyet!

Az állatkert új „lakóját" a nagyközönség a március 27-i családi rendezvényen is megismerheti, amelyen vizes játékokkal, kísérletekkel várják az érdeklődőket.

A csatornaszörnynek a víziközmű-szolgáltató és az Állatkert pályázaton keres nevet: az installáció mellett elhelyezett ládában április 22-ig gyűjtik az ötleteket, ki hogyan nevezné el a piszkosszürke rémet. A névadók közül tíz szerencsés nyertest csatornaszörnyes ajándékkal jutalmaznak.

A publikálás időpontja: 2022. március 22.


A klímaváltozás a közműhálózatot feszegeti

Az extrém időjárási körülmények, a hatalmas esőzések és a szárazság váltakozása a vízszolgáltatókat is minden eddiginél nagyobb kihívás elé állítja. Komoly meghibásodások, csőtörések nehezítik az egyébként is felújításra szoruló hálózat működtetését.

Bővebben

Vízzavarosodás lehet augusztus 4-én a Megyeri út déli részén és környékén

Szakembereink a Megyeri úton és a Verseny utcában végeznek oltóvíz-hozam mérést 8-10 óra között, ezért a mérések napján több helyen lehet vízzavarosodás, nyomáscsökkenés.

Bővebben

Helyreállítás a Mártírok útján

Július 18-tól egy héten át végeznek útburkolat-helyreállítást a Mártírok útja 26., 34. és 56. szám előtt, ahol a korábbi szennyvízvezeték rekonstrukciót követő süllyedéseket javítják garanciálisan a szakemberek. A tervezetten július 22-ig tartó munkálat ideje alatt az érintett szakaszokon útszűkületre lehet számítani.

Bővebben

Vizes város - Töltsd újra! a Fényfesztiválon

A csaknem 100.000 látogatót vonzó rendezvényen friss vízzel vártuk a fesztiválozókat a Fény útja Kossuth téri helyszínén, emellett vizes teszttel irányítottuk rá a figyelmet a víz, azon belül a vezetékes víz, a pécsi csapvíz és a víziközmű-szolgáltatás értékeire, fontosságára.

Bővebben

Személyes ügyfélfogadás időpont nélkül is

Július 1-től a korábban megszokott rend szerint várjuk ügyfeleinket Búza téri irodánkban, ahol előre foglalt időpont nélkül is intézhetik ügyeiket.

Bővebben

Teljes méret

Interaktív térképünkön a közterületen végzett munkálatokról tájékozódhat.
A térképet folyamatosan aktualizáljuk.

  

OLDALTÉRKÉP  |   IMPRESSZUM  |   KÖZÉRDEKŰ ADATOK  |   ADATVÉDELEM  |   JOGI NYILATKOZAT