Közérdekű közlemények, hírekHírforrásMunkálatok térképenJó tudniSajtószobaPályázatokLakossági ügyfeleknekKözületi ügyfeleknek

Fokozott figyelem a szabálytalan csapadékvíz-elvezetések felderítésére

 

A várost elöntő kora nyári esők alkalmával sajnos többször találkozhattak Pécs város lakói a közterületeken megjelenő szennyvíz látványával. A probléma egyik kiváltó oka, hogy a csapadékvizet sok helyütt a szennyvízcsatorna-hálózatba vezetik. Ha hirtelen nagy mennyiségű csapadék kerül a Tettye Forrásház Zrt. által üzemeltetett, szennyvíz összegyűjtésére szolgáló hálózatba, a kisebb átmérőjű, nem erre a célra tervezett vezetékrendszer nem tudja megfelelő ütemben elvezetni, így az esővízzel higított szennyvíz ki is önthet az aknákból.

Jogszabály tiltja

A szennyvízcsatornába történő csapadékvíz bevezetést kormányrendelet tiltja. Az 58/2013 (II. 27.) Kormányrendelet a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény végrehajtásáról alapján azokon a településeken, ahol külön csapadék- és szennyvízcsatorna-hálózat is üzemel, a csapadékvíz nem vezethető a szennyvízcsatorna-hálózatba. Pécsett a csapadékvíz kizárólag a csapadékvíz-elvezető hálózatba kerülhet, melynek kezelése az önkormányzat felelősségi körébe tartozik.
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy valamennyi partnerünk, aki igénybe veszi a csatornaszolgáltatást, szerződéses jogviszonyban áll a Tettye Forrásház Zrt.-vel, és amennyiben csapadékvizet vezet a szennyvízhálózatba, üzletszabályzatunk értelmében szerződésszegést követ el.

Komoly költség, súlyos környezetromboló hatás

A szabálytalan csapadékvíz-elvezetések nemcsak komoly, előre nem tervezett költséget jelentenek a Tettye Forrásház Zrt. számára, hanem súlyos környezetromboló hatással is járnak. Amellett, hogy veszélyeztetik a közüzemi szennyvízcsatorna-hálózat üzemelését, a rendelet előírásait be nem tartó fogyasztók más lakosok életminőségét is rontják.
Közös érdekünk, hogy a szabálytalan használatból eredő kiöntések megszűnjenek! Szeretnénk megvédeni a pécsiek egészségét, környezetünket, városunkat, ezért fokozott figyelmet fordítunk az illegális bevezetések feltárására. A Tettye Forrásház Zrt. ellenőrzési csoportja tervszerűen bejárja az egyes városrészeket, feladatuk egyebek mellett, hogy felderítsék és felszámolják azokat a pontokat, ahol a csapadékvíz bejuthat a hálózatba.

Hogyan deríthetőek fel a szabálytalan szennyvízbekötések?

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a szolgáltatási szerződés megkötésekor (így például fogyasztóváltozás alkalmával) kezdeményezhetik ingatlanuk díjmentes átvizsgálását. Ha Ön ingatlant vásárol/építtet/örököl, a fogyasztóváltozás bejelentésekor éljen a lehetőséggel, jelezze a nyomtatványon igényét, és szakembereink díjmentesen átvizsgálják az ingatlant!

szabalytalan_csap.JPGA fogyasztási helyen munkatársaink egy egészségre és környezetre ártalmatlan színező anyagot engednek az ereszcsatornába/csapadékvíz-elvezető rendszerbe. Ha a zöldre színeződött víz megjelenik a szennyvíztisztító aknában, a csapadékvíz-elvezető rendszer összeköttetésben áll a szennyvízcsatornával.

 

Milyen következménnyel jár a szabálytalan közműhasználat?

Szabálytalanság megállapítása esetén jegyzőkönyv felvételére kerül sor. Az ellenőrzés költsége, illetve az elmaradt díj a szabálysértő ügyfelet, a szerződés szerinti fogyasztót terheli, akinek ki kell fizetnie a bevezetett csapadékvíz mennyisége alapján visszamenőlegesen számított csatorna átalánydíjat, valamint a jogszabályellenes állapot megszüntetéséig a havi plusz csatorna átalánydíjat - így a díj összesen igen magas lehet. (A szennyvízcsatornába bevezetett csapadékmennyiség számítása adott időszakra történik a lehullott átlagos csapadékmennyiség és pontos építészeti-műszaki paraméterek figyelembevételével.) 

Amennyiben Ön is érintett, mielőbb gondoskodjon a jogszabályellenes helyzet megszüntetéséről!

A publikálás időpontja: 2010. november 5.


Adatok - Fogyasztóvédelmi törv.Megújultak az értesítő plakátok

Új külsőt kaptak a társaságunk által használt értesítő plakátok, amelyek hamarosan ki is kerülnek a társasházak és családi házak ajtajaira.

Bővebben

Csütörtökön vízzavarosodás várható Pécs több pontján

Tájékoztatjuk tisztelet ügyfeleinket, hogy a Baranya utca 2., az Anna utca 21. és a József utca 21. szám előtti tűzcsapokon tervezett oltóvíz hozammérések miatt 2020. május 7-én és 8-án vízzavarosodás és nyomásesés fordulhat elő Kovácstelepen, a Szigeti út - Esztergár Lajos utca közti területen a Tüzér utca vonaláig, valamint a Belvárosban a Mária utca - Hunyadi János utca - Szentágothai János sétány - Majorossy Imre utca által határolt területen.

Bővebben

Friss, biztonságos csapvízzel a sikeres érettségiért

Hétfőn kezdődnek az érettségik, a veszélyhelyzet miatt azonban március közepe óta elárvultak az iskolaépületek, így a belső vízhálózatok is. Társaságunk a rendkívüli helyzet alatt is folyamatosan egészséges, biztonságos vizet juttat el az intézményekbe, otthonokba.

Bővebben

Új burkolatot kaptak az utak a téli csőtörések után

A mai napon befejeződik a korábban ideiglenesen, fóliás betonnal helyreállított téli hibahelyek, útburkolatok, járdák végleges javítása.

Bővebben

Tűzcsap hozammérés - vízzavarosodás lehet csütörtökön

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Nagy Jenő utca 10. szám előtti tűzcsapon tervezett oltóvíz hozammérés miatt 2020. április 23-án vízzavarosodás és nyomásesés fordulhat elő a Szigeti út - Hungária út - Rákóczi út - Szabadság utca - József Attila utca - Athinay utca által határolt területen.

Bővebben

Teljes méret

Interaktív térképünkön a közterületen végzett munkálatokról tájékozódhat.
A térképet folyamatosan aktualizáljuk.

  

OLDALTÉRKÉP  |  IMPRESSZUM  |  ADATVÉDELEM  |  JOGI NYILATKOZAT