Tovább a tartalomhoz

Keresés

Újra Erőművek Éjszakája a pécsi szennyvíztisztító telepen és biogázerőműben

Október 25-én pénteken országszerte megnyitják kapuikat a közműrendszer működtetését végző vagy energiát termelő erőművek, létesítmények. Az érdeklődők a pécsi telepet és biogázüzemet is bejárhatják a délelőttől sötétedésig tartó időszakban.

A szennyezett vizek megfelelő tisztítása az egyik legfontosabb környezetvédelmi tevékenység. Ezt Pécsen és környékén a város határában működő, 2022-ben teljesen újjáépült pécsi szennyvíztisztító telep látja el, ahová évente 9 millió köbméter szennyvíz érkezik, majd a legújabb technológiai megoldásokkal végzett, komplex tisztítási folyamat eredményeként ugyanennyi megtisztított víz tér vissza káros anyagoktól mentesen a természetbe.
A szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszapból és a régióból beszállított hulladékokból a telepen működő erőmű zöld energiát állít elő: évi 960 hőlégballon megtöltésére elég biogázt nyer ki, amely elégetésével gázmotorjai évi 5 millió kWh villamos energiát termelnek. 

Mi vár a sétán az Erőművek Éjszakáján?

A látogatókat szakembereink végigvezetik a régió legkorszerűbb biogázerőművében és legnagyobb szennyvíztisztító telepén. Működés közben láthatják a naponta 10 olimpiai úszómedencényi szennyvizet mozgató, tisztító szerelvényeket, a megújuló energiát termelő gázmotorokat, és megismerkedhetnek a biogázüzem technológiájával.
Az érdeklődők a sétán amellett, hogy bejárják a folyékony hulladék, illetve az erőműben termelt biogáz és zöld áram útját, interaktív bemutatótermünkben találkoznak Budzillával, a pécsi csatornaszörnnyel is. A Bokortól a latrináig kiállításon századeleji Zsolnay toalett, szerelvénypark, aknafedlapok, vécéversek és a szennyvízzel a telepre sodródó érdekes tárgyak, a csatornarelikviák gyűjteménye várja a látogatókat.

Figyelem! 

  • A területre belépni és ott tartózkodni csak a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. munkatársainak kísérete mellett lehetséges. A látogatás üzemi területen halad végig, egyes részeket csak lépcsőn lehet megközelíteni, ezért a túrát mozgáskorlátozottak számára nem tudjuk biztosítani.
  • 18 éven aluliak részvétele kizárólag felnőtt kísérővel lehetséges.
  • A látogatáshoz zárt, lapos sarkú, csúszásmentes talpú cipő és kényelmes öltözet javasolt.
  • Parkolás: a telep parkolójában korlátozott számban.
  • A berendezésékhez, tolózárakhoz, csapokhoz, nyomógombokhoz hozzányúlni, a védőkorlátokon áthajolni tilos.
  • A biogázüzerőműben való tartózkodás alatt tilos bármilyen szikrát adó, robbanásveszélyes anyag, eszköz (pl. mobiltelefon, elektronikai eszközök) és nyílt láng használata, valamint az erőmű teljes területén tilos a dohányzás.

Jelentkezés, séták időpontja:

  • Jelentkezni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján lehet, itt. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
  • Turnusok indulása: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 (sötétedés után nincs lehetőség a telep kültéri bejárására). Egy turnus időtartama kb. 1 óra 45 perc.
  • Turnusok maximális létszáma: 40 fő (egy időpontban két párhuzamos csoport indul maximum 20-20 fővel).

Pontos helyszín: 7634 Pécs, Állomás utca 40. (A 6-os út pellérdi elágazásától Pellérd felé kb. 600 méterre, GPS: 46.0531, 18.1541)

2024.10.07.