Tovább a tartalomhoz

Keresés

Mentés a mélyből – gyakorlat a Tettye-karsztnál

Összehangolt katasztrófavédelmi gyakorlat zajlik hétfőtől Pécsen, a Tettye térnél nyíló karsztaknánál. Július 22-26. között munkatársaink a vármegyei katasztrófavédelemmel karöltve föld alatt rekedt személy kimentését gyakorolják alpintechnikával, 36 méter mélyről.

A megszokottnál élénkebb forgalomra és katasztrófavédelmi járművek megjelenésére számíthatnak jövő héten a Tettye térnél, a Havi-hegyi út és Böck János utca találkozásánál élők, közlekedők. Aggodalomra azonban semmi ok, a látványos, de nem éles helyzet egy szituációs gyakorlat a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és társaságunk szervezésében.

Öt nap alatt mintegy 75 hivatásos tűzoltó vesz részt a gyakorlatban, Pécs mellett Siklósról, Komlóról, Szigetvárról is érkeznek tűzoltók, akik egy, a Tettye-karsztakna egyik vágatában veszélybe került kollégánk mélyből mentését hajtják végre alpintechnikai módszerrel. 

A gyakorlat a pécsi vízszolgáltatás ikonikus helyszínének közvetlen szomszédságában zajlik. A Tettye-karsztakna a Mecsek egyik legfontosabb víztározója, itt gyűlnek össze a Tettye-forrás szökevényvizei. Nem messze épült 1892-ben a város első nyomóvezetékes vízműve, a vízbázis ma is meghatározó szerepet játszik Pécs ellátásban.

A 36 méter mély karsztaknába létrasor vezet lefelé, az abból induló barlangrendszer normál üzemi állapotában vízzel elárasztott és a külvilágtól szigorúan elzárt. (2017-ben, a pécsi víziközmű-szolgáltatás 125. jubileumán néhány napra megnyitottuk az aknát a regisztrált látogatók előtt, de ma már nincs lehetőség a bejárásra.) 

Szakembereink évente egyszer leengedik a karsztakna vizét, ellenőrzik, átmossák, tisztítják a kiépült rendszer elemeit.

A munkatársaink biztonságát erősítő gyakorlat újabb állomása a katasztrófavédelem és a Tettye Forrásház együttműködésének. (Tavaly a Pécs-újhegyi hidroglobusznál, a magasból zajlott sikeres mentési próba.) Emellett a felkészülés során szerzett tapasztalatokat szükség esetén szélesebb körben is hasznosíthatják a mentésben részt vevők.

Az esemény idejére a tettyei tározót üzemen kívül helyezzük, a vízszolgáltatás azonban ez idő alatt is zavartalan lesz.

2024.07.18.